Informatie speksteenkachels


Speksteenkachels

Speksteenkachels slaan warmte snel en efficiënt op in het speksteen en geven deze vervolgens weer gelijkmatig af aan de ruimte. De ruimte blijft zo nog lang op een aangename temperatuur. Hoe lang een speksteenkachel warmte afgeeft is oa. afhankelijk van de massa en de omstandigheden in een ruimte. De warmte afgifte gebeurt in de vorm stralingswarmte. Deze warmte wordt ervaren als zeer aangenaam en zacht, die de mens maar ook de natuurlijke materialen in huis verwarmt. Een bijkomend voordeel van stralingswarmte is dat het de lucht in de kamer niet uitdroogt zoals bij convectie warmte vaak het geval is.

Stoken van een speksteenkachel

Onze merken speksteenkachels hebben allen een schone en efficiënte verbranding middels een op de kachel afgestemde techniek. Iedere speksteenkachel vraagt om een eigen manier van stoken. Vereist is een gepaste luchtstroom tijdens de verbranding zodat de kachel de vulling volledig kan verbranden en een deel van de warmte op kan slaan in de stenen.

 

In een speksteenkachel kan alle soorten schoon hout worden gestookt m.u.v tropisch hardhout. Gebruik enkel droog hout om te stoken. Het verbrandt goed en heeft de beste thermische efficiëntie. Als het hout vochtig is, zal de verbrandingstemperatuur afnemen en wordt de efficiëntie van de kachel verminderd. De kachel zal dan minder schoon branden.

 

De nieuwste modellen kunnen ook gestookt worden op pellets.